Спиране на руския спам

wordpress-logo2-150x150 Днес в Twitter се оплаках, че имам много руски спам. Единия вариант беше да сложа верификация за смятане с български текст. Примерно „колко прави 1+1“. Не ми се слагаше обаче още едно поле над коментарите. Затова Васил ми предложи решение с филтриране на всички руски мейли и страници. За жалост, както каза той, това решение е хакерско и следователно сложно и трудно за поддръжка.

Вместо да правя нов plugin, реших да направя разклонение на „Без шльокавица„, което да блокира руския спам. Бях си я сложил, защото получавах твърде много спам от американците и доста случайни жлъчни коментари. Оставих линковете към сайта на Николай, но добавих и допълнителни разяснения. Нямам намерение да го включвам в WP директорията, packageiconзащото Николай може да реши да използва кода ми в главния plugin. Впрочем използвал съм regexp-овете от кода на Васил. Накрая ако някой се чуди защо все пак не съм направил нов plugin, то това е, защото искам да популяризирам използването на „Без шльокавица“. Впрочем промяната на plugin-а ми отне по-малко време отколкото да напиша тази статия. Може да свалите plugin-a от иконката вдясно.

25 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Боян Юруков
  3. В настойките на коментарите има „Bad words“. Ако се въведе *.ru спира целия руски спам 🙂 Но ако ползват плъгина ти, по – добре да си инсталират новата версия предполагам 🙂

  4. Е за Bad Words не съм сигурен дали проверява в мейла и интернет страницата. Пробвах и при мен не стана, а работя с последния WP. Затова и направих горния plugin.

  5. в settings/discussions има поле Comment Blacklist, там пуснах .ru и .su и засега нямам грижи с руския спам, излавя ги безпогрешно

  6. Проверява, сигурна съм. Но пък така рискуваш да ти улови някой невинен човек, който наистина има мейл в мейл.ру. Щото при мен и такива хора пишат понякога. Така че засега твоят вариант не е никак лош 😉

  7. Е то и аз блокирам *.ru, но има по-голяма възможност да се филтрира. Примерно мога да включа всички от mail.ru, но да махна останалите. Разликата е, че аз не проверявам в текста, което наистина ще пропусне повече „невинни“.

  8. Хитро! 🙂

    Аз засега съм с Math Comment Protection – за улеснение, дори съм премахнал всички опции, освен една („колкпо прави 2+1?“)… и чакам да видя, дали някой спамбот ще успее да пробие защитата… 🙂

    Иначе, въпреки че досега не съм имал коментиращи с домейн *.ru, не ми се ще да пускам такава защита… малко дискриминираща ми се вижда;-)

  9. Оп, привет!

    Предния ми коментар беше блокиран, изглежда.

    Ето текста на коментара:

    Хитро! 🙂

    Аз засега съм с Math Comment Protection – за улеснение, дори съм премахнал всички опции, освен една (”колко прави 2+1?”)… и чакам да видя, дали някой спамбот ще успее да пробие защитата… 🙂

    Иначе, въпреки че досега не съм имал коментиращи с домейн ***, не ми се ще да пускам такава защита… малко дискриминираща ми се вижда;-)

    Мисля си, че коментарът ми не е минал, защото вместо *** бях написал „точка ру“ (ама на латиница)?

    Ето ти открит бъг в плъгина – има ли „точка ру“ в текста и коментарът се блокира… А може да е легитимен… Хм.

  10. (PS Е, може и да греша… И просто всички коментари да се модерират. Ако е така, моля за извинение!;-)

  11. по няколко руски спама на ден минават през акисмета, но се задържат за одобрение и ги спамвам ръчно

    твоето предложение звучи привлекателно, но не искам да спирам хората, които пишат коментари на латиница (понякога се случва на всеки да няма кирилица)

  12. Едно друго решение се казва Spamihilator. Това е филтър които без проблеми се връзва към обикновените майл-клиенти и се обучава. Аз така резнах главата на руския спам. Иначе братята руснаци са наистина много, много досадни.

  13. BTW, моите regex-ове определено имат нужда от изчистване, защото не хващат няколко момента, ще напиша малко по-свястна версия тия дни.
    (например ако има /pesho.html нещо не се усещаха).

    Също така филтъра за кирилица определено трябва да се пипне, понеже хваща и разни други символи, т.е. spam на испански ще мине (и ще се забие за одобрение 🙂 ).

  14. @Michel – блокирането на коментарите не е от моя Plugin – той директно ги маха, а твоите бяха сложени за одобрение. Явно някой те е наклепал пред аскимета. 😉

    @Longanlon – на мен ми минават вече и филтъра за одобрение и направо излизат в блогът. В началото беше ок, но напоследък стана нетърпимо. За кирилицата, наистина има хора без кирилица, но в моят блог съм забелязал, че по стечение на обстоятелствата, всички пишат на кирилица. Единствено няколко дето се заяждат пишат на латиница. Затова реших, че не е такъв проблем ако ги блокирам. Пък така и подпомагам българския Интернет.

    @мравчо – ама наистина са много досадни. Досега съм имал само два сериозни коментара от руснаци и съм им отговорил подобаващо. Иначе получавам толкова спам, защото съм включен в няколко руски агрегатора.

  15. @Васил – O, опредено има какво да се желае, но ще правим и бъдещи версии. Може и да го отделя в даден момент от този на Николай и да сложа контролен панел. Трябва да видя дали може да се направи като разширение на askimet-а.

  16. Мдам, сега всичко е наред… 🙂

    (А дори и да не си спамър, Akismet не е безгрешен… Виждал съм го да хваща легитимни коментари от хора, които по принцип не пишат коментари дори) 🙂

  17. Да, пак те блокира 🙂 Тодор Христов така доста пъти ми го блокира. Явно някой ви прави мръсно и като двама-трима те блокират от много блогове, в които коментираш, веднага влизаш в черния списък. Ако обаче достатъчно пъти те изкарам може и да се оправят нещата. При Тодор май така стана.

  18. if ( (preg_match(‘/.ru$/’,$comment_data[‘comment_author_email’]) || (preg_match(‘/.ru/.*$/’,$comment_data[‘comment_author_url’]) ) || (preg_match(‘/.ru$/’,$comment_data[‘comment_author_url’]) ) ) )

    ако разчиташ на това за спиране на руския спам, ще бъдеш неприятно изненадан ;/

    втория и третия регексп могат да се обединят в 1 /(.ru|.cn)(/|$)/ и едно спиране на ы, Э и ьb помагат малко.

  19. @dzver, аз го ползвам от поне половин година и върши страхотна работа 🙂

  20. @Боян:

    Да ти кажа, не си спомням да са ми били блокирани коментарите някъде скоро… А и напоследък не коментирам много, само в няколко (при това доста приятелски) блога… Хм. Може пък и в Akismet да има бъгове, или да прихваща и IP-та и някой с IP подобно на моето да е спамър?? 😉

  21. @dzver – ще правим подобрения. Определено ще поправяме regexp-овете, защото тези не съм ги тествал лично директно върху текст. За сега обаче наистина нямам спам от Русия. А вчера за същия период получих към 10.

    @Michel – може да е нещо на момента. Не знам. И на мен ми се е случвало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.